You are here:   Home  /  Timeline  /  The Building

The Building

Working with Prologis, a consultant team and the Port, the design team developed the following objectives for the transformation of Pier 1.

The new design would feature would be public access all around the Pier, including flexible public meeting spaces, a new public space at the east end of the Pier, and a public terrace connecting the Pier aprons and the Embarcadero. The space featured a celebration of the Pier’s history and design through exhibition space and interpretive graphics, for example, retracing the historic railroad route through the Pier onto the southern Pier apron.

Having acted accordingly to the Secretary of the Interior Standards, the transformation of the Pier gained historic tax credits for Prologis, the developer (up to 20 percent of the construction cost). Some of these standards included a seismic safety of the project’s three major elements–bulkhead, pier, and pier shed–as well as all new mechanical, electrical, plumbing, and fire protection systems.

At the time, the project was considered the greenest and most innovative sustainable project in San Francisco. This established the entitlement process for all new San Francisco waterfront projects after the Embarcadero Freeway demolition. The success of this project produced an exceptional return on the investment for the developer and the Port.

  1998  /  Timeline